CampingDanmark.dk

25.10.15

Af: Hans Duggen Fotograf: Hans Duggen
Bogmærk eller del
 

Campingferie i historiske Salzburg

Mozarts fødeby er ikke alene en formidabel ferieby med musik, arkitektur og anden kultur, men også et godt sted til nogle dages pause hvis du er på vej længere sydpå, eller måske er på vej hjem fra ferien.

Receptionsbygning i typisk østrigsk stil

Receptionsbygning i typisk østrigsk stil


Nord Sam Camping

Nord Sam Camping er inddelt i standpladser, som på alle sider er afskærmet af høje hække og træer. Jeg må sige, at vi normalt ikke er meget for så høje træer omkring os, men i sommervarmen er det en udmærket ide, som alle værdsætter.

Der er en fin svømmepøl midt på pladsen, men den er lukket i middagsvarmen, ligesom receptionen heller ikke åbner før kl. 15. Man kan dog roligt ankomme i middagspausen. Lejrchefen eller en af hans sønner holder øje med pladsen i middagspausen og giver besked om, hvor man kan slå sig ned.

Receptionslokalet er samtidig en lille kiosk, hvor man kan købe de mest elementære sager - og selvfølgelig også det dejlige østrigske morgenbrød.

De fleste campister foretrækker Nord Sam Camping i Salzburg, idet pladsen ligger ved en meget rolig sidegade i byens nordlige del og kun ca. fem km fra centrum, som kan nås enten i bus eller med cykel. Vi foretrækker cyklen, da der er en skøn cykelsti, som fører direkte til centrum.

Cykelsti langs den smukke bæk

Cykelsti langs den smukke bæk


God cykelsti ind til centrum

Cyekelruten fra campingpladsen mod centrum er en seværdighed i sig selv og har man ikke cykel med på ferien, kan man leje en på campingpladsen.

Efter et par hundrede meter fører cykelstien ind under en viadukt og fortsætter langs en bæk ud til floden Salzach. Selv om der er lavvande i bækken f.eks. om sommeren, så er den tilholdssted for store stimer bækforeller, der kæmper om pladsen i den smule vand, der er tilbage i vandløbet.

Langs den større flods bred løber cykelstien i retning mod centrum og du skal regne med livlig trafik på stien, det er nemlig utrolig populært at cykle i Salzburg.

Floden viser sig snart med et lille vandfald og kort derefter kommer der en række broer over floden. De fleste er kun beregnet for fodgængere med/uden cykel. Skal man direkte til centrum, vil jeg anbefale, at krydse floden her og fortsætte på den anden side.

Domkirken i Salzburg

Domkirken i Salzburg


Mozarts ånd lever

Ved at følge Getreidegasse mod øst kommer man forbi Mozarts fødested. Over det meste af den indre by kan man opleve gademusikanter og man er på intet tidspunkt i tvivl om, at Salzburg er Mozarts by. Musikkens stemning opleves ingen steder så intens som netop her.

Spadserer man videre gennem Kranzlmarkt og Judengasse kan man ikke undgå at komme forbi domkirken til Mozartplads. Her har byen opsat en stor fontæne omkring en statue af den verdensberømte komponist. Domkirken er naturligvis et besøg værd og har du lyst til enestående musikalske oplevelser, så finder der koncerter sted under domkirkens kuppel, hvor orglet er opdelt i fire enheder og placeret på hver sin søjle.

Mozartplads med komponistens æresbrønd

Mozartplads med komponistens æresbrønd


Pladserne og festspillene

En af byens andre berømte pladser, Residenzplatz, ligger lige ved domkirken. Salzburgerne siger selv, at det er byens hjerte.

Pladsen domineres af et kæmpemæssigt springvand, 15 meter høj. Den hedder naturligvis Residensbrønden og er fremstillet af fineste østrigsk marmor af en italiensk billedhugger i 1656-61. Afgjort det flotteste barokke springvand nord for Alperne. Mozart indtager også denne plads, samt den nærliggende Domplatz og Kapitelplatz.

Salzburger Festspiele er en årlig tilbagevendende begivenhed, hvor Mozarts operaer og øvrige musik fremføres på højt skattede koncerter. Billetterne er stort set udsolgt år i forvejen til et internationalt publikum.

Det skal man dog ikke fortvivle over, for der findes en lang række alternativer. Under festspillene opstilles en kæmpeskærm med højttalere så store som ladeporte på pladsen og når mørket falder på, løber der optagelser fra forestillinger med Mozarts operaer over skærmen. Adgangen hertil er gratis og tiltrækker et stort publikum.

Getreidegasse med sine traditionsbundne skilte

Getreidegasse med sine traditionsbundne skilte


Getreidegasse og Griesgasse

Getreidegasse er navnet på den gamle handelsgade, hvor der før i tiden blev handlet korn. Nu er her en smal og kulørt gågade.

Det særprægede ved gaden er, at alle butiksskilte er skabt i traditionel stil og end ikke den største internationale koncern får lov at afvige fra forskrifterne.

Derved får gaden sit særprægede udseende og atmosfære, som nok ikke findes nogen andre steder.

Mange steder er der passager til parallelgaden Griesgasse. Her finder man de mere mondæne forretninger, men også folkelige spisesteder.  

Mirabellhaven med sin fantastiske udsigt

Mirabellhaven med sin fantastiske udsigt


Mirabellgarten

På den anden side og faktisk lidt nærmere campingpladsen, finder man slottet Mirabell. Det er egentligt et ganske flot slot, men dens facade mod gaden er ikke særlig prangende. Stilen er barok og det indvendige er aldeles pragtfuldt.

Oprindelig hed slottet Schloss Altenau. Bygherren var prins og ærkebisp W.D. Raitenau og slottet stod færdigt i 1606. Han byggede nu ikke slottet til sig selv, men til sin mætresse Salome Alt. Deraf navnet.

I dag er stedet mest berømt for sin pragtfulde barokhave. Fra haveterrassen har man efter min mening en af de flotteste syn over Salzburg. Ikke alene ses hele den kulørte have, men udsigten fortsætter over flodens anden bred til domkirken og den mægtige borg Hohensalzburg.

Byen ligger i læ af høje bjerge

Byen ligger i læ af høje bjerge


Hohensalzburg og lidt historie

Byen er som andre fæstningsbyer opstået i læ af en borg og denne er vel nok den største, man kan opleve i Østrig. Borgens første dele blev bygget i 1088 af fyste og ærkebiskop Gebhard I.

Han kom imidlertid op at toppes med paven i Rom og måtte forlade embedet.

Borgen blev derefter fuldendt af sine efterfølgere, og udvidelsen fortsatte i næsten 500 år.

Den enorme klippe, hvorpå borgen befinder sig, har været umulig at indtage af evt. fjender. Dem var der nok af hele middelalderen igennem, men byen har stort set kunnet leve i fred for krigeriske ødelæggelser.

Ramt af 2. verdenskrig

Man skal helt frem til 2. verdenskrig før krigen virkelig ramte Salzburg. Byen er nemlig også et enormt jernbaneknudepunkt, og troppetransporter og krigsforsyninger måtte igennem byen mod fronterne i syd.

Amerikanske bombefly forårsagede store skader på byen, mens dens endelige udslettelse blev forhindret i sidste øjeblik, idet den stedlige tyske kommandant overgav byen til de amerikanske tropper den 4. maj 1945.

Siden er Salzburg vokset og vokset og er nu regionshovedstad i regionen Salzburgerland. Borgen har for længst mistet sin betydning som borg, men er en velbesøgt seværdighed. Turen op til borgen er stejl, men man kan også nå op på toppen via en tandhjulsbane.

Udsigt fra Burg Hohenwerfen, kendt som Ørneborgen

Udsigt fra Burg Hohenwerfen, kendt som Ørneborgen


Udflugtsmuligheder

Med Salzburgs centrale beliggenhed siger det sig selv, at der også er et væld af udflugtsmuligheder:
Schloss Hellbrunn i byens udkant er en af disse. Er du mæt af slotte? Så må du alligevel besøge dette.

Jeg vil ikke røbe slottets hemmelighed, for der er indlagt mange overraskelser i besøget. En superoplevelse, også for børn.

Borg Hohenwerfen ved byen Werfen er en anden udflugtsmulighed. Her blev filmen Ørneborgen til. Her er mange gode arrangementer, også om aftenen i højsæsonen.

Grossglocknervejen er en af verdens mest spektakulære bjergveje og bestemt en udflugt værd.

Links Annonce:
Links Annonce:
  Glemt kodeord?
Campingdanmark.dk
Seneste nyt